Break a leg - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Nadia Wolde - WaarBenJij.nu Break a leg - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Nadia Wolde - WaarBenJij.nu

Break a leg

Door: nadiatenwolde

Blijf op de hoogte en volg Nadia

14 September 2011 | Indonesië, Batavia

Informatieve intro:
Sorry voor het lange wachten. Ik had begrepen van pap dat er al veel mensen aan het wachten waren op een nieuwe blog. Gezien de situatie nu, ben ik met M&H van hotel naar hotel aan het hoppen, dus heb ik niet altijd 1 – 2 – 3 internet. Daarvoor mijn excusesss.

Intro 2:
Break a leg. Een gezegde om iemand success te wensen. Ik heb de grap erachter nooit gesnapt. Nu al helemaal niet meer. Dus als IEMAND me AUB kan uitleggen waar die uitdrukking op slaat?!

Excuus 1:
O en het is weer een lang verhaal geworden. Maar als je het leest zul je wel begrijpen waarom…

Even kijken waar ik zal beginnen.. Mijn laatste blog ging over de school. Afgelopen donderdag zijn ik en Moniek nog op de scooter naar het dichtsbijzijnde bountybeach gegaan. Heerlijk genieten op het eerste strandje van deze reis. Het was er rustig en erg mooi! (foto’s volgen na komend weekend). Vrijdag gingen we met zn 3e (Moniek, Roos en ik) naar Kuta. Dat is het O O Cherso van Bali. Je kunt er heerlijk zonnen, surfen en stappen. Precies goed voor het weekend dus! Vanaf Klungkung is dat ongeveer 1,5 uur op de scooter. Een behoorlijke tocht dus. Toch wel erg leuk hoor, rondtrekken op zo’n scootertje! Ik keek mn ogen uit die 1,5 uur. Eenmaal in Kuta gingen we met Max en Jake (jongens die Roos al had leren kennen vorig weekend) lekker relaxen op het strand. We zaten op zitzakken, met een watermelonjuice en een lekker bob marley muziekje op het strand te genieten van de ondergaande zon. Er stonden instrumenten van een bandje klaar voor de avond en ik kon het niet laten om even te drummen. De soundmixer vond het blijkbaar wel goed klinken want hij deed de speakers aan. Zat ik daar te rocken op een Balinees strand met sunset en allemaal oogjes op me gericht. Best leuk! Daarna waagde Roos een sprongetje (bungiejump) en gingen we terug naar het hotel. Het was al donker en we zwommen in het zwembad van het hotel. Heerlijk! Na wat onderwaterwedstrijdjes werd het al laat en maakte we ons klaar voor het avondeten. Jake was aardig bekent op Bali dus wist ons precies te vertellen waar we moesten gaan eten. Uiteindelijk kwamen we in ons backpackkloffie aan bij een chique restaurant. De toetjes schenen er heerlijk te zijn en Jake kon niet kiezen. De serveerster keek hem nogal verwonderd aan toen hij een toetje als voorgerecht bestelde. “ Are you sure?!” zei ze giegelend. Het eten was er heerlijk en het was erg gezellig. Jake en Max kwamen net van de middelbare school en zaten al op Bali vanaf Juni. Ze vertelde een hoop sterke verhalen. We waren allemaal zo kapot dat we het stappen uitstelde voor zaterdagavond. De volgende dag sliepen we uit en gingen we meteen naar het strand. Daar lagen we heerlijk op het strand. Een strandbedje voor een hele dag was 20.000 rp (nog geen 1,50 euro). Roos liet haar handen en voeten doen voor 50.000 rp. We voelden ons als goden in Frankrijk of beter als miljonairs in Bali. Na een paar uurtjes bruinbakken waagde we ons tot een surfles. Goed als Roos was in het afdingen hadden we een surfles van een uur, incl board en swimvest voor 150.000 rp p.p. (iets meer dan 10 euro..). Eerst oefende we op het drogen. Dat ging ons aardig goed af. In het water was iets pittiger. Het was volle maan dus de golven en dus ook de stromingen waren vrij sterk. Maar als echte diehards vochten we ons door de golven. Het gaf een kick om met je plakje de grote golven te trotseren. Al dat zoute water in je mond en ogen was het meer dan waard! Het balanseren op de plank lukte iets minder goed. Maar ach ik bleef proberen. Van stand 1,2,3 ging ik naar stand “ off”. Zoals wel vaker viel ik op het laatst van mijn board af. Het water was alleen ondiep en ik kwam wat ongelukkig terecht. AU! Ik dacht meteen: Oke, nu heb ik mijn enkel omgezwikt. Toen de surfleraar zag dat ik in zee bleef liggen kwam hij meteen naar me toe. Ook Max die foto’s aan het maken was kwam aarzelend naar me toegelopen. Pijnverbijtend begon de leraar aan mijn voet te trekken en te doen. Ondertussen zat ik met mijn linkervoet nog vast aan het board. De leraar zei “try, try!” Ik voelde dat dat echt niet meer ging lukken en riep: “ make me lose, make me lose!”. Met een arm om de leraar en de andere om Max hinkte ik naar mijn strandbedje. Moniek was ook al eerder gestopt aangezien haar lenzen troebel warden. Ze vroeg wat er was gebeurd maar ik kon geen woord uit mijn mond krijgen en was duizelig. “ Jezus! Wat is dit nu weer!?” dacht ik. “ Doet een gezwikte enkel zo’n pijn?!”
Mijn enkel bleef pijn doen en ondanks het koelen werd mn enkel erg dik. Er zaten meteen allemaal Balinese kindertjes om me heen die zakdoekjes aan me gaven (door het zoute water was ik aardig aan het snotteren). “Misschien moeten we toch maar even een dokter ernaar laten kijken.” hoorde ik iemand om me heen zeggen “Dit ziet er niet goed uit”. Twee Nederlandse mannen die inmiddels ook bij ons stonden droegen me kruisarms naar de straat waar Jake een taxi had gestopt. De dokter was niet ver weg maar ik kon echt niet meer lopen. Eenmaal bij de dokter keek hij ernaar en zei meteen: dit is te dik, ga maar naar het ziekenhuis. “phoee” dacht ik “dit is wel erg serieus…”. Dus wij in de taxi weer naar een ziekenhuis. Het toeriste ziekenhuis was duurder maar wel beter. We warden goed geholpen en na wat vragen en wat gefrot aan mijn enkel moesten we foto’s laten maken. In een rolstoel werd ik naar de fotokamer gebracht. 15 minuten later kreeg ik de uitslag: gebroken…

Toen pas realiseerde ik me dat dit wel even goed fout was en dat ik goed moest opletten wat de dokter zou zeggen. Hij gaf me twee opties: gipsen voor 6 weken of opereren en dan zou ik 3 weken niet kunnen lopen. Bij het woorde “operation” schrok Moniek ook. We keken elkaar aan en wisten dat het fout was. Ik was ook erg geschrokken en wilde naar huis bellen om te overleggen. Pap nam op. Ik vertelde hem het verhaal en hij was er wat stil van.. Hij vond het moeilijk in te schatten vanaf thuis. Toen kon ik mijn tranen niet meer bedwingen. Pap zou even met mam overleggen en me dan terugbellen. Toen pap 5 minuten later terugbelde zei hij: “ Nadia. Ik heb met Mam overlegd, en ze is per taxi naar je onderweg.” Ik snapte het niet en dacht “Nou, dan kan het lang duren voordat ze hier is…” maar het idée gaf me al rust. Toen zei pap “Mam en Hetty zijn op Bali. Als verrassing zouden ze op je verjaardag naar je toe komen. Maar gezien de situatie komen ze nu al naar je toe.” Toen brak ik helemaal. Ik was ZO blij! Het idée dat ze dit voor me deden vond ik al overweldigend. “ Het zou eigenlijk een verrassing moeten zijn” zei pap nog. Maar voor mij hadden ze geen betere timing kunnen hebben! Ik was ZO opgelucht en alle emoties kwamen eruit.
Een uur later arriveerde ze. Na een hoop geknuffel en gelach (blijkbaar wist iedereen van de verrassing behalve ik..) gingen we weer naar de dokter. Optie 1 werd het en ik kreeg mijn ‘gips’. Even vervelend al dat geduw en getrek aan je voet. Ik ging met mama en hetty mee naar hun (luxe) hotel. Ze waren net deze ochtend geland op Bali du seen beetje toevallig was het allemaal wel!
Inmiddels trek ik al een aantal dagen met mn mammie en tante rond. We hebben wat tempels bezocht en dolfijnen gekeken vanochtend. Prachtig! Het is ook erg fijn om nu even bij hen te zijn. Want in Bali kennen ze geen rolstoelen en geen gelijken vloeren. Overal zijn trapjes en drempeltjes (ivm hun geloof). Dus ik moet ondanks mn krukken nog aardig ondersteund worden door mam. Anders kukel ik voor of achterover. De pijn valt mee. Het lopen met krukken valt tegen. Ik heb ze al een aantal keer vervloekt (***stokken!) maar ik laat het me niet tegenhouden. De locals kijken me nog meer aan dan voorheen. Hier in Bali blijf je thuis als je iets hebt. Ze roepen steeds “Hati Hati” (voorzichtig!) en staren me na. Vrijdag gaan we weer naar het ziekenhuis om te kijken hoe het heelt en om te kijken of ik nog ander gips krijg.

Zo. Nu zijn jullie weer aardig up to date! Ik zie het als geluk bij een ongeluk. Dit is het mooiste gebaar dat ik ooit heb gehad. Stapje voor stapje geniet ik van mijn reis.

Liefs, Hinkelende Nadia

• 14 September 2011 - 03:19

Nadia Ten Wolde:

O en mensen, op facebook staan wat foto's! Na het weekend (als ik weer in Klungkung ben) zal ik er hier ook een aantal uploaden.

• 14 September 2011 - 05:51

Susan:

Ooh brokkepilootje! Wat een gedoe toch weer allemaal. Echt super dat je mam daar als verrassing was! Ik heb weer genoten van je verhaal en ga nu snel werken anders ben ik te laat :D Kuss!

• 14 September 2011 - 06:17

Monique Vd Meulenhof:

Ik had het al van Sven gehoord. Och arme Nadia, wat een pech! En wat een timing van jullie mama. Dat moet heerlijk zijn dat ze nu bij jou is!
    Laat je maar lekker verwennen. Heel veel beterschap met je enkel.

Lieve groetjes Monique en haar mannen.

• 14 September 2011 - 08:34

Paulien:

Jee, Nadia, hoorde het al van oma! Wat balen met je enkel, maar wat maak je veel mee, en wat klinkt het daar mooi en vriendelijk en VET; dolfijnen kijken?! Leukleukleuk. Geniet van je tante en mams in de buurt en alvast veel plezier op je verjaardag!
    XXX Plien

• 14 September 2011 - 08:55

Marjen:

Nadia toch! Wat een verhaal!! En wat leuk dat je mams bij je is (ik was ook al op de hoogte;-)), en ook nog op een in dit geval ongelooflijk goed moment! ik hoop dat je enkel gauw herstelt en dat je nog flink kunt genieten..
    Dikke kus, ook voor Meriam
    and enjoy!

• 14 September 2011 - 08:58

Alet:

Nichtje! Wat een pech , dikke shit zeg!! Wel heel fijn dat je nu je mams en tante bij je hebt. Ik hoop dat je gauw hersteld bent! Maar wat een mooie dingen doe en zie je :)
    Geniet!

Dikke X

• 14 September 2011 - 11:30

Minke:

Wow Nadia, wat een verhalen weer! En wat een toeval (weer) dat jullie mam er net nu was. Een super verrassing! Nou geniet er nog van, vrouw, maar zo te lezen doe je dat volop:D!

Xx

• 14 September 2011 - 11:31

Fejonna:

Wat een verhaal zeg!
    Leuk dat jullie mam en mijn mam al op Bali waren he! Echt fijn, dan heb je wel even mensen om je heen nodig.
    Ik kijk uit naar je volgende verhaal!
    Heel veel plezier nog en voorzichtig lopen met je krukken
    x dikke kus, liefs,
    Fejonna en Rob

• 14 September 2011 - 11:45

Isabel:

Wow Nadia wat een verhaal nu weer. Pechvogel eerste klas om je enkel nu net op Bali te moeten breken maar wat heerlijk dat dan net je moeder op weg is naar jou en er dan ook binnen een uur al is. Wat een timing. Ik hoop dat het je niet te veel belemmert om toch de dingen te doen die je wilt doen. Vulkanen kan je nu niet beklimmen nee, maar geniet van alles moois wat er nog meer is en zeker nu met je mammie en je tante. Doe ze ook de groeten van ons. Pascalle hoor ik niet veel van. Maar jou verhalen zijn heerlijk om te lezen blijf vooral zo doorgaan.
    Dikke kus en alvast een fijne verjaardag daar.XXXX

• 14 September 2011 - 15:48

Els Ten Wolde:

Hoi Nadia,

Wat een pech zeg!! Maar wat dan lekker he ? dat mama in de buurt is.
    Heel veel beterschap gewenst en voor morgen een hele fijne verjaardag.
    Doe de groeten aan mams en Hetty.
    xxxxx

• 14 September 2011 - 17:29

Leonie & Freek:

Nu zul je 'helaas' (ahum) nog eens terug moeten op bali-reis om alles nog eens te beleven maar dan met je aandacht bij het landschap en de omgeving ipv bij je krukken! Goed gekozen trouwens, als het even kan liever je niet laten opereren of opnemen in het buitenland ivm MRSA-bacterie gezeur dat je daarna weer in nederland krijgt.
    Toch nog veel plezier daar!

• 15 September 2011 - 21:41

Harriët & Henk Enz.:

Beste Nadia,

om te beginnen van harte geluk gewenst met je verjaardag ( je zult nu ongeveer jarig zijn alleen weet ik het tijdsverschil niet )
    Het zijn dan wel niet de meeste geweldige omstandigheden om je verjaardag te vieren zo met je poot in het gips maar het is niet anders.
    Mogelijk kun je de plaatselijke bevolking nu wat oud Nederlandse volksspellen leren zoals b.v. "Hinkelen"
    We wensen jou een fijne verjaardag toe, en hopelijk een spoedig herstel zodat je nog een leuke tijd kunt hebben daar ver weg.
    Doeiiiiii, H,H,C,L & J van Lierop

• 16 September 2011 - 10:04

De Veentjes:

Hoi Nadia,
    Allereerst VAN HARTE GEFELICITEERD, met je 21ste verjaardag. Jammer dat deze zo moest beginnen.
    Wat een pech kan een mens hebben, zolang ben je bezig met voorbereiden er naartoe leven en dan dit, weet wat het is om een gebroken enkel mee te slepen. Gelukkig zijn M&H er en kunnen die je wat verwennen en ondersteunen. Maak er vandaag met zijn allen een mooie en feestelijke dag van en geniet! Ben ervan overtuigd dat het gelukshangertje toch nog zijn best gaat doen... (Groetjes aan M&H)
    Dikke kus en knuffel van ons allemaal xx

• 16 September 2011 - 11:46

Isabel:

Hee Nadia van HARTE GEFELICITEERD met je 21ste verjaardag. Wel appart zeg dat je dat kan vieren in de mooie omgeving van BALI. Geniet ervan en ook met je moeder en tante erbij! Dikke kus van de deeltjes

• 16 September 2011 - 18:43

Frits En Els:

Van harte proficiat met je verjaardag in het verre Indonesië. Heb je nog een leuk feestje kunnen bouwen? Zo te lezen heb je er best wel veel vrienden en het is natuurlijk ook leuk dat je moeder en tante er zijn. Pech met je enkel mag de pret niet drukken toch? Ik hoop dat de foto's van je enkel goed zijn en dat hij goed geneest zodat je weer aardig mobiel je rondreis en werk in het schooltje kunt voortzetten. Nog veel plezier en we hopen nog veel van je te lezen.

• 17 September 2011 - 00:23

Freek En Leonie:

Hey Nadia,

een paar dagen geleden kregen we het bericht van je ongeluk. Wij hadden meteen heel erg met je te doen... wat een pech. Wel mogen jullie mams en Hetty niet klagen want de verrassing die ze gepland hadden mag dan wel niet zo gelopen zijn als ze gedacht hadden, maar wel minstens zo ovnerwachtn en welkom tegelijkerijd! Wij hebben hier al een paar daagjes op Gerwin gepast, want alles was inderdaad mooi gepland achter jouw rug om ;-). Hopelijk heb je toch nog veel plezier daar, geniet er van zoveel mogelijk!

Kus,

Freek & Leonie